Запази Урок
Работни Позиции

Джаз музиката и събитията, които ни вдъхновиха през 2022 г.

След две доста тежки години за концертния живот, през 2022 г. не просто видяхме раздвижване във всеки музикален жанр, а редица артисти, лейбъли, клубове и фестивали се завърнаха с гръм и трясък. С особена сила това важи за света на джаз музиката. През 2022 г. джаз феновете станаха свидетели на паметни концерти и невероятни албуми, които не просто те карат да се заровиш в спомените за тях, но и да хванеш китарата, баса или сакса, да скочиш зад барабаните и просто да потънеш в звуците на един от най-безграничните жанрове. 


През юни 2022 г., с грандиозен концерт в пловдивския Античен театър, бяха отбелязани 85 години от раждането на великия пианист Милчо Левиев, оставил огромна следа в световния джаз. Макар посмъртният му албум "Соната 57" да излезе година по-рано си го пускаме отново и отправяме поглед към най-паметното от джаза през 2022 г.


През април, след двугодишна пауза се завърна огромният No Jazz Fest в Ню Орлиънс. Събитието се проведе от 28 април до 7 май, точно за Международния ден на джаза, който отбелязваме всяка година на 30 април от 2011 г. насам, когато ЮНЕСКО създават тази международна традиция. От 29 до 31 юли Дейвид Шапел беше домакин на тазгодишното издание на The Blue Note Festival, създаден от легендарния ню йорски клуб със същото име. Сред имената, които свириха тази година са Робърт Гласпър, DOMi и Джей Ди Бек, Дейв Брубек, Стенли Кларк и много други.


И докато света се готвеше за 65-тото издание на Monterey Jazz Festival в Калифорния през септември, в рамките на софийския A to Jazz гледахме на живо култовите Snarky Puppy, легендата Roosevelt Collier и представителят на старата школа John Mclaughlin & The 4th Dimension. Местни проекти като Trombobby x C-MO не отстъпиха с музиката си на чуждестранните си колеги. Малко по-на изток, във Варна се проведе 31-вият джаз фестивал Варненско лято, последван от първото издание на чисто новият младежки джаз фестивал Q-Jazz Festival, който в своята програма приветства музиканти под 35 (или над 65 години).


Още едно легендарно събитие, този път на запад от нас е Skopje Jazz Фестивал в Северна Македония. Известен с винаги перфектната си селекция от авангардни артисти, в изданието за 2022 г. звучаха концерти на музиканти като Хамид Дрейк (с изпълнение в чест на Алис Колтрейн), New Future City Radio (на Деймън Локс, Роб Мазурек и Маурицио Такара) и ABACAXI. В програмата на събитието не липсваха и проекти от нашата съседка като Zulu 3.4 и Taxi Consilium, които се надяваме да видим на живо и в България.  


Ако този концертен разбор ви се струва огромен, изданията, които си заслужават да бъдат преслушани са не по-малко и на брой и не по-малко впечатляващи. „Ghost Song“ на Сесил МакЛорин Салван е албумът, който вероятно ще откриете във всяка джаз класация от New York Times до NPR. Ако търсите нещо по-нишово и атмосферично, препоръчваме ви “Gaya” на Potsa Lotsa XL и Юджин Сунг. Едно от по-интересните издания на родната сцена е "Културен сблъсък" на Людмил Крумов и неговия малък фолк джаз оркестър. Сериозно или на шега, заслужава си споменем и сингъла „HPHCPH​.​MMBL“ на басиста и продуцент Unc D, който той даде началото на mumble джаза, сякаш mumble рапa не ни беше достатъчен… 


Всичко това е една троха от вселената на джаз музиката през 2022 г., но според нас е доказателство, че жанрът е по-жив от всякога и по-отворен за нови музиканти, нови формации, нови експерименти и запомнящи се концерти. Кой знае, може в следващата ни годишна равносметка да попаднеш и ти. 

 

Автор на корица: Kerfin7 on Freepik 

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close