Robert Schumann - "Erster Verlust" от 6 годишната Ели Стоянова

 

Елена Стоянова, ученичка на Калоян Иванов, изпълнява пиесата на Robert Schumann - "Erster Verlust" (Първа Загуба)

Ели е едва на 6 години и вече има зад гърба си няколко участия на RockSchool концерти. Пожелаваме й да не спира да се стреми към нови успехи по пътя на музиката и да бъде все така уверена в себе си и във възможностите си. :))

От колко годишна свириш?
От четири годишна, мисля.

А от колко време идваш на уроци по пиано?
От две години и половина.

Каква музика обичаш да слушаш?
Поп и рок музика най-много обичам на Пинк.

Имаш ли любима песен?
На Пинк - Try.

Как се чувстваш докато свириш пред хора?
Леко притеснително.

Ти си свирила на сцена вече. Повече ли ти харесва да свириш сега, когато вече си по-напреднала или в началото, когато още се учеше?
Харесва ми и от началото и сега.

Имаш ли любима пиеса, която си свирила?
Всички са ми любими, но най-любима ми е "Първа загуба" от Шуман.

Би ли искала някой ден да свириш на сцена пред голяма публика?
Бих искала и много се радвам, ако свиря. 

Kак се развива Ели във времето от началото до сега? - към Калоян (учителят по пиано на Ели)
Тя се развива много бързо. Идва на уроци по пиано откакто беше на четири години и половина и още тогава, за онази възраст, се развиваше изключително бързо. Свиреше много трудни пиеси. Тя има много добра памет и слух. В началото постоянно си хващаше някакви мелодии, които е слушала от реклами или от някакви филми. Една пиеса учихме само по слух, защото тя имаше проблем да я разчете тогава. Аз само ѝ изсвирвах отделните фрази и тя ги повтаряше и така ги научи, което е рядко срещано. Тя има абсолютен слух, защото чува точно кои тонове звучат. На сцена е доста стабилна, умее да се мобилизира в точния момент, когато трябва да свири пред хора или когато трябва да я снимаме за някъде. Вече е свирила на няколко концерта на RockSchool и отделно от това е имала няколко участия. Технически добре се развива, няма никакви проблеми. Доста е сръчна, така че аз съм много обнадежден за нейното развитие. Вече от нея зависи по-нататък дали ще се занимава професионално с музика или просто за удоволствие, като част от една по-висока обща култура. Има много сериозен потенциaл за развитие, който да се разгърне във времето.

Затвори