В ученическите си години, след като получава първата си китара, Кирил основава първата си рок група. Групата се казва “Soul Art” и се изявява в няколко местни рок бара и на училищни празници. Кирил още от малък е уверен, че иска да се занимава изцяло с музика, но семейството му го задължава да следва икономика.

Образование

Кирил завършва НМА „Панчо Владигеров” през 2008г. със специалност поп и джаз китара. В момента завършва и магистратура.

Преподавателски опит

Кирил има 8 години преподавателски опит.

Участия

  • Различни музикални проекти и формации
  • Китарист в различни клубове в България и Македония
  • Музика за документални филми (Продуцентска къща „Традиции и бъдеще”) и презентации (Фондация „МОСТ”)
  • Музика за спектакли – „Медея”
  • Благотворителни каузи – за болните от редки болести, на литературни четения… или за деца, които имат нужда от усмивка и музиката може да им я даде (Сдружение Фабрика за Идеи)

 

Откога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?

- Занимавам се с музика от 9-годишна възраст, като в началото се упражнявах на акордеона на брат ми. Един ден баща ми, който на младини е свирил доста активно на китара и на още няколко струнни инструмента, след едно пътуване до София, донесе нещо дървено с опънати шест струни. Идеята беше да си върне старите умения но... какво е това? КИТАРА?! Бях на гордите 10. Взех китарата и от тогава не съм я пуснал.


Коя песен помниш най-ярко от детството си?

- The Shadows - Apache (много ме впечатли звукът на червения страт на Хенк Марвин). В началото на 5-ти клас по някаква причина се бях озовал в болница и за да има с какво да си губя времето, един съсед, ветеринарен лекар с прилични музикални умения, ми беше дал стария си уокмен и няколко касети с различни неща, между които и въпросния инструментал. Когато го чух за първи път, не можех да повярвам, че китарата може да звучи по този начин...


Кои са артистите, които си слушал и свирил най-много?

- Трудно е да се каже кои артисти съм слушал и свирил най-много. Обичам разнообразието и в различни периоди съм слушал различни неща. Стилът ми на свирене е вдъхновен от китаристи като Jimi Hendrix, B.B. King, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Mark Knopfler, Ritchie Blackmore, Jimmy Page, Gary Moore, Joe Satriani.

 

В кой музикален стил си най-напреднал?

- Не мога да посоча един, в който съм най-напреднал. Не се определям по този начин и мисля, че ако един музикант изгради добра техника на съответния инструмент, може да се справи с голямо стилово разнообразие. През годините съм изучил не малко стилове музика и се старая да съм добър в това, което правя.

 

Какво ти дава музиката?

- Музиката ме кара да се чувствам жив и да преодолявам трудностите. Дава ми надеждата, че светът е хубаво място за живеене.


Защо реши да започнеш да преподаваш музика?

- Първият ми ученик се появи през 2007-ма година, още не бях завършил Консерваторията. Стана спонтанно..Един ученик, втори, трети... Винаги ми е носило удовлетворение да правя така, че хората да се чувстват добре. Това е двустранен процес. През тези години самият аз съм научил много.


Кое е най-важното нещо за научаване в музиката?

- Няма едно най-важно нещо, за да се научиш да се изразяваш чрез музика. Желание, талант, упоритост... стига редовно да отделяш някакво време, ще се получи добър резултат. Всичко зависи от нагласата и колко си готов да дадеш от себе си. Колкото за таланта, това е отделна тема...


Какво е за теб RockSchool?

- За това какво представлява RockSchool за мен – ще се изразя чрез думите на един ученик на гордите осем години: "Много хубаво е да се идва в този клуб!"


Коя музика за теб е стойностна?

- Стойностна музика? Дълга и широка тема. Всеки знае за себе си. Вярвам в това, че каквото те прави да се чувстваш добре, стига да не го натрапваш на останалите и да няма пострадали, е ОК. Все пак говорим за музика – да има емоция, хармония, внушение. Посланието е нещо специфично, може да се усети и разбере различно, но трябва да го има. Стойностната музика въздейства без преводач, без посредник, тя свързва чувства, състояния, настроения. Важно е да е музика, а не какофония.


Кое е най-екстравагантното нещо, което си слушал напоследък?

- Не знам какво означава екстравагантност за музика. Да излезеш от рамките на познатото по някакъв скандален начин е единствената цел да бъдеш забелязан лесно и бързо? Не, благодаря. Да е оригинално е достатъчно :) Нека се оценява стойностното, а не претенциозното.


Имаш ли мечта, свързана с музиката?

- Искам музиката да се шири между хората и да прави да се чувстват добре. Make Music not War!

 

Запиши своя час за индивидуален урок по китара при Кирил Петков още днес - попълни онлайн формата тук

 

Имаш въпрос? Попитай ни по всяко време на:

Затвори