Обожавам хорова и духова музика. Един от любимите ми практически предмети в музикалната академия беше Дирижиране на духов оркестър. Даже от интерес съм ходила на уроци по саксофон за няколко месеца.

Впечатлява ме филмовата музика, написана от Джон Уилямс, Ханс Цимер, Енио Мариконе. От съвременните музиканти ме вдъхновяват пианистът Андрей Коробейников, композиторът и пианист Бари Харис, оперната певица Анна Нетребко. Също така харесвам Кати Мелуа, Джанел Мона, Майкъл Бубле и много други.

Образование

Благодарeние на Росица Иванчева, преподавател по пиано, и проф. Пенка Минчева, преподавател по солфеж, достигам ниво, достатъчно за постъпване във музикален вуз.

През 2010 година завърших Музикална педагодика със специален инструмент пиано в класа на проф. Снежана Симеонова  в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. 

През 2011 година също в АМТИИ получих магистърска степен със специалност Медийно-музикално редакторство. 

Участия и практика

Заедно със сестра ми сме изнасяли самостоятелни концерти всяка година, като сме свирили индивидуално и в дует по време на ученическите си години.

Паралелно със следването си в музикалната академия, участвах в девически хор Евмолпея, с който сме имали много участия из Европа. 

След завършване на висшето си образование се занимавам с преподавателска дейност, която е силата ми. В последните 6 години давам индивидуални уроци по пиано.

 

Откога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?

Занимавам се с музика от 10-годишна и идеята не беше моя. Леля ми реши, че ще заведе мен и сестра ми на уроци по пиано. Ходихме на уроци и свирихме без да питаме трябва или не трябва и без "искам", "не иска". Приемах го, като да ходя на училище.


Коя песен помниш най-ярко от детството си?

Имаше едно детско предаване, което обожавах, когато бях дете. Даваха го по руската и се казваше "В мире животных", в превод " В света на животните".  И го обичах заради музиката, която се изполваше в него. Това е "La peregrinacion" на Ариел Рамирес


Кои са артистите, които си слушал и свирил най-много?

За свирене, разбира се, класическите. А за слушане - нямам особен детски спомен. Но най-ярко помня, че като малка чувах АББА, Бони М, Lambada на Kaoma и т.н.


В кой музикален стил си най-напреднал?

Цялото ми обучение е било класическо. Така че, стилът е класика.


Какво ти дава музиката?

Дава ми добро настроение.


Защо реши да започнеш да преподаваш музика?

След завършването на бакалавър веднаха поех клас по пиано за една година. Тогава разбрах, че това наистина е моето. И реших, че и в бъдеще искам да преподавам пиано и ще се усъвършествам в педагогиката.


Кое е най-важното нещо за научаване в музиката?

Дисциплина, постоянство, усет.


Какво е за теб RockSchool?

Възможност да упражнявам професията си, да срещам интересни хора и да се развивам.


Коя музика за теб е стойностна?

Стойностното обикновено е нещо скъпо, качествено. Професионално написаната музика е качествена, стойностна.


Кое е най-екстравагантното нещо, което си слушал напоследък?

Напоследък не съм слушала нищо екстравагантно.


Имаш ли мечта, свързана с музиката?

Да предавам знанията си на ученици, да съм им полезна.

 

Запиши своя час за индивидуален урок по пиано при Мария още днес - попълни онлайн формата тук

 

Имаш въпрос? Попитай ни по всяко време на:

Затвори