Запази Урок
Работни Позиции

Интервю

От кога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?
Започнах да се занимавам с музика, когато бях на 4. Родителите ми много са искали да ме запишат на уроци по пиано и ето, че е било възможност, която детската ми градина е предоставяла.

Коя песен помниш най-ярко от детството си?
Мисля, че като всяко малко дете, една от най-ярките песни в съзнанието ми винаги ще си остане "Зайченцето бяло". Като се замисля обаче, осъзнавам, че има още една песен, която е останала като ясна асоциация с детството - "Ледено момиче" на D2.

Кои са артистите, които си слушал и свирил най-много?
Един от артистите - композиторите, които най-много слушам и свиря, е Дмитрий Шостакович. Още от първото му произведение, което свирих като малка, "Три фантастични танца", музиката му ми заговори толкова ясно и отчетливо, по-бързо и близко от всичко, което бях свирила досега. Обожавам цялото му творечство - 10-та симфония, концерта му за чело и оркестър, прелюдиите и фугите, 8-ми струнен квартет и още много, много произведения.

В кой музикален стил си най-напреднал?
Със сигурност в класическата музика.

Какво ти дава музиката?
"Там, където свършват думите, започва музиката". Музиката за мен е най-прекият и лесен начин човек да покаже една палитра от емоции, чувства, мисли, терзания, както пред себе си, така и пред публиката.

Защо реши да започнеш да преподаваш музика?
Смятам, че човек се учи цял живот. Както аз мисля, че мога да дам много на хората, които тепърва навлизат в музика, то така и смятам, че мога да науча много за себе си, като човек и музикант, чрез тях.

Кое е най-важното нещо за научаване в музиката?
Най-важно е човек да се научи да говори чрез музиката. Един, два, пет закачени тона не значат нищо, ако музиката ти разказва и завладява.

Какво е за теб RockSchool?
RockSchool е една невероятна възможност да се занимавам с това, на което съм отделила и посветила толкова много години, както и да срещам нови и интересни индивидуалности.

Коя музика за теб е стойностна?
Не знам дали може да се определи "най-стойностна" музика. Най-искрената и изразителна за мен е класическата.

Кое е най-екстравагантното нещо, което си слушала напоследък?
Наскоро бях на концерт на произведения на наш много известен български композитор, написани в последните 2-3 години. Апропо, той вече е на 85! Бих казала, че намерих много неща за невиждани досега като музикални похвати, идеи, тембри на различните инструменти, както и различните им възможности, както и на самите музиканти. Бих го определила като екстравагантно, но и много интересно.

Имаш ли мечта, свързана с музиката?
Има места по света, на които бих желала да свиря. Много ми се иска да чуя наживо един от любимите си диригенти (Гергиев) отново, да чуя наживо Миша Майски (много любим мой челист). Освен това, тъй като все пак животът ми не минава само в слушане на класическа музика, бих искала да видя наживо и две от любимите ми групи (за информация - Korn и Tool).

Запази урок с Петя

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close