Запази Урок
Работни Позиции

Образование

Станислава Въжарова завършва класическо пеене в Музикална Академия „П. Владигеров“, София и получава магистърска степен по оперно пеене от Guidhall school of Music and drama, Лондон, където е приета с пълна стипендия. Станислава фокусира дисертацията си върху Визуалните художествени стимули в композицията и изпълнението, които представя на симпозиум в Бон. През 2004-2005 тя се обучавана в престижната Академия "Киджана" в Сиена, Италия, при оперната певица Райна Кабаиванска, където получава награда за специални постижения „Ема Контестабиле“. Станислава получава първа награда в международния конкурс "Еми Дестин" 2004 Лондон и е финалист на конкурса "Сюзън Лонгфийлд" и Villar Young Artist в Опера Ковънт Гардън, Лондон.

 

Професионален опит

Станислава е имала рецитали в "Saint John Smith's square" в Лондон, в Osaka Grand Hall и Suntory hall (Япония), Национален дворец на културата и зала "България" на Софийски Музикални седмици и. т.н. През 2003 г. Станислава изнесе поредица от италиански рецитали в Бейрут по повод евроарабската конференция. През 2012 г. тя и пианистът Кристофър Питас записват диск за БНР.

 

Вокален педагог

Станислава преподава вече 13 години и през ръцете ѝ са минали стотици ученици, деца и възрастни. Тя използва система, подпомагаща ученика да освободи гласа си и да придобие вокална сигурност и самочувствие като изпълнител. Обучавала се е като педагог по системата Vocal Nosh и Brain gym. Преподавала е в престижното Етнико Одио, Атина, Гърция и често пътува до Лондон, за да преподава и предава майсторски класове във First Musical Acаdemy. През 2008 г. Станислава бе поканена да води серия от оперни уъркшопи за театър "Глоув", които завършиха с оперни изпълнения. Наскоро Станислава бе поканена да води поредица от семинари по пеенe за деца и възрастни в Casa Del Teatro в Солун, Гърция.

 

Интервю

ОТ КОГА СЕ ЗАНИМАВАШ С МУЗИКА И КАК РЕШИ ДА ЗАПОЧНЕШ?
Започнах да пея от около 6 годишна възраст. Ходехме на екскурзии в планината със световноизвестния цигулар проф. Владимир Аврамов и все пеехме по пътя. Един път проф. Аврамов чу как пея и предложи на майка ми да ме запише в Детския Радиохор, защото каза, че имам "много хубав глас". Така и стана, влязох с прослушване в ДРХ и скоро станах солистка и обикаляхме на турнета из целия свят – Япония, Мексико, Финландия. Пеенето и репетициите беше почивка за мен.

КОЯ ПЕСЕН ПОМНИШ НАЙ-ЯРКО ОТ ДЕТСТВОТО СИ?
Може би песента, с която кандидатствах в ДРХ: "Хубава си, моя горо". Все още помня първия си "урок по пеене" с баба ми, която ми казваше: "Отпусни си гласа!".Това ми помогна.

КОИ СА АРТИСТИТЕ, КОИТО СИ СЛУШАЛА И ПЯЛА НАЙ-МНОГО?
Мария Калас, определено. Един певец трябва да може да пее в различни стилове и на раслични езици. Пяла съм на немски, френски, италиански, английски, руски, японски, испански, финландски и даже на норвежки! Всяка песен, която научиш добре и пееш на сцена става любима, това е творческият процес.

В КОЙ МУЗИКАЛЕН СТИЛ СИ НАЙ-НАПРЕДНАЛА?
Най-добре съм запозната с класическото пеене и музика, но ако придобиеш техниката на класическото пеене, ще имаш много голям диапазон и можеш да пееш във всеки стил. Много обичам джаза, това е интелигентна музика, имам опит и в и мюзикъл и поп. Насърчавам учениците си да могат да пеят в различни стилове, но най-важното, да пеят от сърце и с правилно звукоизвличане.

КАКВО ТИ ДАВА МУЗИКАТА?
Музиката е като дишането за мен в смисъл, че ми идва отвътре. Но това не е само заради талант, а и поради 35 години, в които се занимавам с нея. Музиката има невероятната способност да отвори и докосне човека. Има изследвания, покаващи, че умът на музиканта е всестранно развит. Музиката има и терапевтично въздействие.

ЗАЩО РЕШИ ДА ЗАПОЧНЕШ ДА ПРЕПОДАВАШ МУЗИКА?
Защото имах една страхотна учителка по пеене в Лондон, когато правих магистратурата си в Guildhall School of Music and Drama, която използваше невероятни техники за отприщване на гласа, успя да го постигне с мен и сега искам да предам това, което знам и мога на своите ученици. Много е удовлетворяващо, когато учениците успеят да приложат това, което се опитваш да им покажеш и напредват. Добрият преподавател трябва да е добър изпълнител, но и подходящият човек и характер и да обича учниците си. Любимата ми сфера на преподаване са груповите уроци и работилниците по пеене. Има безкрайни възможности за креативност и вдъхновение!

КОЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО ЗА НАУЧАВАНЕ В МУЗИКАТА?
Да намериш добър учител и да му вярваш, както и да репетираш вкъщи, за да стане наученото твое. За да бъдеш добър музикант, трябва да учиш много, да си разностранен: да имаш познания по теория, развит слух и познания на музикални произведения. Аз подкрепям и използването на "cross-art" техники, като например Визуални артистични стимули при изпълнението и композирането. Имам ученици, които се занимават с актьорско майсторство и това много им помага при изпълнението на песните.

КАКВО Е ЗА ТЕБ ROCKSCHOOL?
RockSchool е един център за креативност, с много приятна и насърчаваща атмосфера, която помага на всеки да се чувства на мястото си и да изучава музика, както и да разшири музикалните си хоризонти с курсове, работилниици и концерти.

КОЯ МУЗИКА ЗА ТЕБ Е СТОЙНОСТНА?
За мен стойностната музика е тази, която е изпълнена искрено и без преструвка. Един музикант трябва да има способността да избира музиката, която да изпълнява в зависимост от своите вярвания, това, което иска да внуши и т.н.

КОЕ Е НАЙ-ЕКСТРАВАГАНТНОТО НЕЩО, КОЕТО СИ СЛУШАЛА НАПОСЛЕДЪК?
Най-екстравагантното нещо, което съм изпълнявала е една детска песен, която аз и съпругът ми композирахме наскоро. Хубаво е да се изпробваш в нови начинания. Беше много приятно и интересно, научих нещо ново.

ИМАШ ЛИ МЕЧТА, СВЪРЗАНА С МУЗИКАТА?
Бих искала да се подобри и реформира музикалното образование в България, да спомогна да се внедрят по-модерни методи на преподаване, които дават активно място на ученика и отприщват таланта му. Доброто образование в сферата на музиката може да помогне на човека да израстне, да се освободи и да има повече реализация и подплътено самочувствие като цяло. 

Запази урок с Станислава

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close