Интервю

Откога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?
Още от ранна ученическа възраст пеех в детската вокална група по народно пеене към училището, в което учех. Ярък и незабравим спомен от тези години е срещата ми с великата и неповторима народна певица Надка Караджова, светла ѝ памет. Решаващ момент за моето бъдещо музикално развитие изигра присъствието ми на един концерт на учениците от СМУ с. Широка лъка в НДК - София. Толкова силно бях впечатлена и очарована от изпълненията на народна музика, че още тогава ме завладя силно желание, когато порасна да уча в музикалното училище.

Коя песен помниш най-ярко от детството си?
Песента, която помня от детството си е "Заблеяло ми агънце" на Борис Машалов, дядо ми много обичаше тази песен и все ми я пускаше на грамофона.

Кои са артистите, които си слушала и изпълнявала най-много?
Обичам да слушам изпълненията на Славка Секутова, Радка Алексова, Павлина Горчева, Борка Тричкова, Павел Сираков, Станчо Стоилов, Кремена Станчева и Василка Андонова, Братя Митеви, Сорина Богомилова - те са били моите учители през годините и все още са!

В кой музикален стил си най-напреднала?
Българска народна музика - Шопска фолклорна област

Какво ти дава музиката?
Музиката е част от мен, тя присъства изцяло в моето ежедневие. Музиката ме вдъхновява, прави ме щастлива и благодарна, дава ми свобода на мислите, радост за сетивата и гордост в душата. Чувствам се специална, когато изпълнявам песните на нашите прадеди.

Защо реши да започнеш да преподаваш музика?
Аз имах щастието да попадна на страхотни преподаватели по народно пеене - професионалисти с големи сърца. Искам всичко, което съм научила от тях, натрупаните знания и умения, както и страстта ми към фолклора да достигнат до колкото се може повече хора.

Кое е най-важното нещо за научаване в музиката?
Първото, което изплува в съзнанието ми е импровизация. Отговорност към себе си и останалите, постоянство, търпение, любов и още нещо.

Какво е за теб RockSchool?
Възможност за реализиране на човешки мечти!

Коя музика за теб е стойностна?
Всяка музика създадена с любов и професионализъм е стойностна.

Имаш ли мечта, свързана с музиката?
Имам много мечти свързани с музиката и една от тях вече е реалност! Другата ми голяма мечта е да предам опита и познанията си на хората, които искат да учат народно пеене и да опознаят отблизо българския фолклор.

Запази урок с Стела

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close