Образование и музикални проекти

Тодор Язовалийски се докосва до музиката още на 7 годишна възраст. Родом е от Благоевград и като малък участва активно в школите по пеене и народни танци към Военния клуб в родния му град. Влеченията му към народната музика продължават в унисон с красивия пирински край. На 12 годишна възраст Тодор се записва да учи тамбура и народно пеене във ФГ „Веселина“, като печели и няколко награди от конкурса „Орфеево изворче“ в гр. Стара Загора.

С навлизане по-дълбоко в тийнейджърския си период открива рок и метъл музиката и се влюбва в нея. Тогава започва да свири и на китара и да се учи сам. Първата му китара е акустична - уестърн модел, а след това се запалва и по електрическа китара. На 16 годишна възраст е първата му сценична изява като китарист на сформираната алтърнатив рок/метъл групата D.O.B.T. , с която свирят предимно кавъри.

Вдъхновява се от групи като Megadeth, Metallica, Guns N Roses, Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Dream Theater и др.

Преди студентските си години Тодор се свързва с няколко банди. Една от тях е Winterfall, където също е китарист и помага с композирането. Друга група е Special Blood с black death звучене, където първоначално е барабанист, а след напускането на вокалиста става вокалист, китарист и основен композитор. По-късно групата се преименува и става The Crippled God.

През юни 2018 завършва успешно бакалавърската си степен в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност поп и джаз китара в класа на Цветан Недялков.  През студентските си години се свърза с няколко метал формации, като проекта Sources Of I и бандата Here And Now. Междувременно в музикалната академия е написал няколко джаз пиеси и свири многократно в биг бенда на академията с диригент Михаил Йосифов, както и в други блус и джаз формации и концерти. Същевременно поддържа свиренето си на тамбура, народното пеене и рок вокалите и участва като тамбурист в народен оркестър.

Освен всичко пише музика и за авторския си метъл проект, който се казва „Драгшанъ“. Там записът на всички инструменти, вокали и текстове е негово дело, както и цялостната концепция. През лятото на 2018г. издава и първото си поп/рок/фънк парче, което се казва „Прероден“. Музиката, аранжиментът и текстът са изцяло авторски, като изпълнява китарните и вокалните партии.

Никога не се е ограничавал откъм жанрове и стилове в музиката, но основната страст  на Тодор си остават рока и метъла.

 

Запиши своя час за индивидуален урок по китара при Тодор Язовалийски още днес - попълни онлайн формата тук!

Имаш въпрос? Попитай ни по всяко време на:

тел. 0887 6666 22
e-mail: info@rockschool.bg
Skype: rockschool.bg
или ела на място в училището между 10.00 и 22.00 часа (работим от понеделник до неделя).

 

Затвори