Откога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?

Занимавам се с оперно пеене от 12 години. Музиката се появи в моя живот в ранна възраст – обичам да пея, откакто се помня. На 13 години започнах уроци по пиано и по пеене. Първоначално пеех естрада и мюзикъл, но постепенно се насочих към класическото пеене. Освен с музика, се занимавах активно и с балет и театър. Исках да съчетая трите изкуства, но всяко едно изисква пълна всеотдайност и не смятам, че е възможно да се постигне майсторство и в трите едновременно. Изборът ми не беше труден – музиката и по-специално операта е най-съвършеното изкуство и обхваща в себе си останалите изкуства.

Коя песен помниш най-ярко от детството си?

Песента, която помня най-ярко от детството ми е “My heart will go on” на Селин Дион. По-късно, когато се запознавах с класическата музика, ме плени арията на Чо-Чо-сан от операта „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини. Тази ария ми проговори в сърцето още първия път, когато я чух и тогава осъзнах, че искам да се занимавам с оперно пеене.

Кои са артистите, които си слушала и свирила най-много?

Като малка много обичах да слушам и пея песните на Селин Дион, Уитни Хюстън и Марая Кери. След като тръгнах по пътя на операта, слушам и се уча от моите любими оперни прими – легендарните Мария Калас, Рената Тебалди, Мирела Френи и Роза Понсел.

В кой музикален стил си най-напреднала?

Моят жанр е операта.

Какво ти дава музиката?

Класическата музика развива много качества у човека, особено ако се занимава професионално с нея. От личен опит мога да споделя, че оперното пеене пробужда волята за успех, изгражда желязна психика и дисциплина, изисква висока концентрация и формира съвършен баланс между тялото, емоциите и ума. 

Защо реши да започнеш да преподаваш музика?

Преподаването на пеене ми носи радост и вдъхновение. Обичам да споделям моя опит и знания. Смятам, че талантът е силно развита интуиция и природни умения в дадена сфера. При някои хора талантът е повече, при други по-малко, но всеки талант може да се развие и усъвършенства, стига ученикът да работи с любов и пълна отдаденост. Независимо колко голяма е природната дарба, нейното развитие и шлифоване е от много по-голямо значение за изграждането на певеца.

Кое е най-важното нещо за научаване в музиката?

Най-важна е любовта към музиката. Когато има любов, тогава идва вдъхновението, мотивацията за работа и щастието от постигнатите резултати. 

Какво е за теб RockSchool?

RockSchool за мен е една прекрасна творческа общност, която дава възможност на всеки да се докосне от първо лице до музиката, независимо от възрастта и музикалното му ниво. Това е изключително ценно.

Коя музика за теб е стойностна?

Стойностната музика е тази, която има послание и въздейства на душата, която предизвиква цяла палитра от чувства и мисли.

Имаш ли мечта, свързана с музиката?

Моята мечта е да вдъхновявам хората с най-съвършеното изкуство – музиката.

Затвори