Backstage: Панчо Карамански

DJ уроците ни не са за изпускане. Имаме си нов преподавател - Панчо Карамански, който ще те зарази със страстта си към миксирането, скречинга и още техники, нужни за един наистина добър DJ. Още за Панчо можеш да научиш от интервюто, което сме ти подготвили от поредицата ни “Backstage".

От колко време се занимаваш с музика и как реши да започнеш?

Като dj работя вече 15 години, а музика правя вече повече от 8. Започнах като малък да слушам много радиа за поп и dance музика. И създаването й ми е интересно още от 8-годишен.


Кой музикален стил ти е най-близък?

Електронната денс и хаус музика винаги ще наричам моята музика, но аз слушам професионално и доста поп неща. А за удоволствие слушам много акустична и предимно стара музика. Обожавам звука на старите записи.


Кои са артистите, които са ти повлияли най-много?

Като малък бях огромен фен на DJ Tiesto, а през годините слушах много Армин Ван Бюрен, като DJ и продуцент. Вярвам, че благодарение на него и Авичии, успях да формулирам добър усет за денс музика. Страшно много слушам албумите на Адел и съм прехванал малко от нейния усет за писане на песни.


С кой изпълнител от световна величина би искал да създадеш проект?

Армин Ван Бюрен и Адел. В краен случай - Ед Шиърън.


Какво ти дава музиката?

Усещане за свобода и самочувствие, че мога с честен труд и удоволствие да си изкарвам прехраната.


Какво най-много ти харесва в музикантския живот и какво най-малко?

Харесвам възможността да се срещам с различни талантливи хора и евентуално да им влияя положително. Не харесвам как парите и pr/маркетинга определят вкуса на хората. Но това си е част от бизнеса и трябва да го приемаме.


Защо реши да започнеш да преподаваш музика?

В началото нямаше кой, защото бях първият незрящ, който знае как да прави музика с компютър. А после видях, че ми доставя удоволствие да наблюдавам прогреса на хората. Забелязах, че ми се отдава простичко да обяснявам сложни неща.


Ако имаше възможност да промениш образователната система - с какво би започнал?

С обучение на учителите, как да преподават. И как да поднасят задължителната информация, без да бъдат арогантни. 

 
Коя музика за теб е стойностна?

Тази, която провокира емоциите на хората, без да залага на сексуални или други повърхностни теми.


Ако не беше музикант, в коя сфера би се развивал?

Не приемам себе си като музикант, защото не свиря на нищо професионално. Аз съм DJ, продуцент и тонрежисьор. Работил съм твърде различни неща и не заменям музиката вече за нищо :)


Имаш ли мечта, която е свързана с музиката?

Почти всички мечти са ми свързани с музика. По-лесно ми е да кажа за мечта извън музикалните. Мечтая си един ден България да си оправи инфраструктурата и българите да станем малко по оптимистично настроени хора, с по-широко възприятие за света.

Close