Запази Урок
Работни Позиции

8 съвета как да направите преподаването на музика на деца по-ефективно

Преподаването на музика на деца може да бъде предизвикателно, особено ако използвате едни и същи учебни материали многократно и в продължение на години.

Вече има много онлайн ресурси за учители, които да помогнат на децата да разбират по-добре музиката. Ето няколко идеи от нас как да направите обучението на децата по-ефективно, така че да намират желание да учат и да разбират уроците с лекота.


1. Включете практически ангажимент

Музика се учи най-добре чрез правене, а не чрез четене и писане. Направете уроците си активни като добавите движение! Дори ако преподавате музикална теория - има начини как да включите практически дейности. 

За по-малки деца игри като Magic Feet Follow the Beat могат да представят важни елементи от теорията на музиката по забавен начин. Пляскането на ритъм и пеенето са лесни начини да се движите, без да е необходимо специално оборудване или подготовка. Комбинирането на слушане с правене на музика е чудесен начин да се направи връзката между слуховите и кинестетичните учебни процеси.


2. Дръжте скуката настрани, като използвате различни задачи

За младите хора става все по-трудно да се съсредоточат върху една тема или задача за дълъг период от време. Съобразете уроците си с нивата на концентрация на вашите ученици.

Не изграждайте всеки урок около една дълга задача. Разделете го на кратки дейности, всяка с продължителност от 5 до 15 минути в зависимост от възрастовата група на вашите ученици. Всяка дейност носи различно усещане във вашата класна стая, което означава, че е по-малко вероятно учениците да се отегчават. Ето няколко примера как да разделите един урок:

  • слушане;
  • свирене на инструменти;
  • четене;
  • писане;
  • композиране.
     

3. Преподавайте музиката, която вашите ученици харесват и с която могат да се свържат

Ангажирайте учениците си, като използвате любимите им песни или жанрове. Всички видове музика могат да бъдат ценни ресурси за преподаване и учене. Няма нужда да се придържате към жанровете, които традиционно се свързват с дадения инструмент.

Преподавате на тийнейджъри? Какво ще кажете за рап песен на любим техен изпълнител? Попитайте ги за музиката, която харесват, за да разберете какво е актуално и популярно днес. За по-малките деца можете да използвате детски стихове или дори тематични мелодии от любимите им телевизионни програми. Представете си само изражението им, когато пуснете любимата им песен!

4. Технологиите са най-добрият приятел на учителя от двадесет и първи век

Днешните деца израстват в дигитална среда и музиката е благодатен предмет за използване на нови технологии в класната стая. Понякога гледането на видео може да направи урока по-запомнящ се от слушането на една и съща музика без видео. Съществуват безброй приложения за преподаване на инструменти или за изграждане на техника чрез упражнения. Намерете онова, което ще надгради вашия текущ подход.

5. Насърчете учениците си да си взаимодействат помежду си

Докато индивидуалните репетиции са важна част от обучението да свириш на инструмент, уроците в група също дават поле за учене. Музиката по своята същност е направена да предизвиква взаимодействие, независимо дали за изпълнителите или слушателите. 

Разпределянето на учениците в групи също може да бъде добър начин за въвеждане на по-дълги, по-ангажирани задачи, отколкото би било възможно индивидуално. Чрез групови проекти учениците могат да постигнат по -впечатляващи резултати, отколкото ако работят сами.  

6. Бъдете наясно с различните нива на умения на вашите ученици

Уверете се, че задачите, които сте поставили, са подходящи за всеки ученик. В идеалния случай задачата трябва да бъде разбираема за ученика, не твърде трудна, но не и твърде проста. Още от самото начало вашите ученици трябва да почувстват, че ще могат да изпълнят задачата. Задача, която изглежда твърде предизвикателна от начало, може да накара учениците да се откажат и да не дават всичко от себе си. 

7. Творчеството е мощен инструмент за преподаване

След като учениците започнат да се радват на изпълнените задачи, това е подходящ момент да се представят и творчески проекти. Дайте им задача без грешен отговор, например композиционен проект. Най-добрият начин вашите ученици да учат музика е да се потопят в нея колкото е възможно повече. 

8. Представете се пред онлайн аудитория

Изпълнението пред публика е важен аспект на музикалното образование. Вашите ученици могат да покажат на своите връстници и родители това, което са научили във вашия клас. 

Ако традиционен училищен концерт в края на годината не е възможен, защо да не направите видеоклип на изпълнението на вашите ученици и да го споделите в YouTube? Ако вие и вашите ученици се чувствате уверени, можете дори да предавате изпълнението си на живо. 

 

Музикалното образование може да се подобри само ако не спираме да се учим и да прилагаме нови подходи на работа. Експериментирайте с горните идеи и споделете вашите предложения как да направим преподаването по-ефективно.

 

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close