Запази Урок
Работни Позиции

Интервю

Откога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?

Занимавам се с музика от 2010 г. Честно казано, не знам защо започнах, просто е било нещо, което винаги е стояло в мен и не знам кога точно е началото на любовта ми към това изкуство. Може би така съм роден. В началото започнах да свиря на гайда. После постъпих в оркестъра към бившия Младежки дом, където започнах да свиря на тамбура. Но благодарение на тежък пубертет и множество хеви метъл банди, ми стана ясно, че фолклорът не е точно това, което търся, затова си купих направо електрическа китара, и повече нямаше нужда да търся своя инструмент и звук.

Коя песен помниш най-ярко от детството си?

Rammstein – Sonne . Това парче е бойното ми кръщене в метъл музиката. Спомням си, че когато го чух за първи път, ми отряза главата през кръста.

Кои са артистите, които си слушал и свирил най-много?

В началото слушах и свирих само Rammstein, тъй като освен, че бях и съм болен фен, партиите за китара не са особено трудни и за по-начинаещи китаристи. След това се запалих по groove metal, благодарение на Pantera и най-вече Dimebag Darrel,  чийто рифове и сола свиря нонстоп. Също така обичам да слушам и свиря класически произведения - от Бах до Паганини.

В кой музикален стил си най-напреднал?

Определено всички по-тежки измерения - Thrash, Death metal, Industrial, Metalcore, Deathcore, Black Metal.

Какво ти дава музиката?

Смисъл. Механизъм за справяне със света.

Защо реши да започнеш да преподаваш?

Защото знам какво е да откриваш всичко сам, с проба - грешка, от Youtube tutorial-и, от приятели, от гледане на живи изпълнения и кавъри. Знам колко имах нужда от учител, който да ми ,,спести” пътя, да ме преведе и дава насоки в тази материя. За жалост, в малкия град, в който съм роден, специализиран учител по китара нямаше, да не говорим за електрическа китара и въобще преподаващ стиловете, от които аз се интересувах. 

Кое е най-важното нещо за научаване в музиката?

Най-важното е да я превърнеш в потребност. Да бъде част от теб, без която не можеш. Да я оставиш да те “възпита”. Да се научиш да я “чувстваш”. Останалото е овладяване на техника, дисциплина, непрекъсната практика.

Какво е за теб RockSchool?

Rockschool е организация с каузи, които припознавам като свои. Нещата, които съм искал да правя за музиката, начините, по които съм мечтал да я правя по-достъпна, пространството и грижата за талантите, които се обучават там, ми показват, че това е място за мен, както и че е истинска чест, да бъда част от това community.

Коя музика за теб е стойностна?

Не се ограничавам в определени жанрове, тъй като аз самия създавам и композирам в доста различни стилове. Всяка музика, която може да ме доведе до емоции, които не мога да опиша с прости думи, считам за стойностна.

Кое е най-екстравагантното нещо, което си слушал напоследък?

Последните неща на Igorrr, Cosmogonia на Кшищоф Пендерецки и един нов трак на DJ Malaa.

Имаш ли мечта, свързана с музиката?

Мечтата ми е тя да бъде достъпна за всеки, независимо от възраст, пол, раса, финансово състояние. Мечтая си музиката да достига до всеки, и всеки да може да я създава, стига да има желание. Каузите на Rockschool за безплатни уроци на хора в неравностойно положение, за обучаването на незрящи, пътуванията им извън пределите на големите градове, за да “доставят” музика и на по-малките места, са едни от нещата, за които винаги съм мечтал. Радвам се, че вече съм част от това.

 

Запази урок с Живко

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close