Образование

Миро взима първите си уроци по цигулка на 5 годишна възраст при Красимира Оджакова, възпитаничка на един от основоположниците на българската цигулкова школа – професор Петър Христосков. Под нейно ръководство завършва Национално Училище по Изкуствата “Добри Христов”-гр. Варна. По-късно завършва Национална Музикална Академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. Елисавета Казакова (Г.Бадев, П.Христосков). От нея научава много неща, както за свиренето на цигулка, така и за преподаването и подхода към учениците.

Участия

  • Миро е участвал в концерти, като солист в зала “Филиала”, зала 1 на ФКЦ, Художествена галерия, както и като част от оркестъра на варненска детско-юношеска опера. На 9г.печели втора награда на националния конкурс за инструменталисти и певци “Светослав Обретенов”-гр.Провадия.
  • От 2007г. е част от оркестъра на Класик ФМ радио. Свирил е на една сцена с цигуларите: Найджъл Кенеди, Мидори Гото, Саша Рождественски, Шломо Минц, Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, китаристът Пепе Ромеро.
  • От 2008г. Миро е част от оркестъра Симфониета София. Извън концертния си афиш оркестърът популяризира класическата музика, чрез образователни концерти за деца и възрастни. Със Симфониета София са гостували в най-големите зали в Европа. Сред тях са Victoria Hall – Женева, Tonhalle – Цюрих, Musikverein – Виена (Златната зала на музиката), Concertgebouw – Амстердам, Auditorio Nacional de Musica – Мадрид, Palau de La Musica – Барселона и много други.

 

Откога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?

Решиха моите родители. Записаха ме на групови уроци по блокфлейта, когато бях на 4 годинки. От 5 ме записаха на уроци по цигулка и солфеж. След това последва държавна музикална школа, Национално Музикалното Училище “Добри Христов”-гр.Варна и Национална Музикалната Академия “Панчо Владигеров”гр.София.


Коя песен помниш най-ярко от детството си?

Конкретни спомени имам с “Шаро и първият сняг” и “Аз съм сънчо” :) В момента си ги припомням, пеейки ги на малкия си син.


Кои са артистите, които си слушал и свирил най-много?

Най-много, като дете съм слушал две касетки. Едната беше бестселърът на Найджъл Кенеди с годишните времена на Вивалди. Другата беше на Минчо Минчев с концертите на Моцарт. Любима ми беше и една плоча на Мила Георгиева с пиеси за цигулка. По време на пътешествията ни из България с родителите ми в колата винаги звучеше италианска поп музика от тяхното време. По-напред в годините открих и други стилове. Имам албуми на Металика,Manowar, Koяn, Marilyn Manson, Nightwish, Aerosmith, Eric Clapton, Shade, Elton John, George Michael и много други.


В кой музикален стил си най-напреднал?

Като класически музикант естествено най-добър съм в изпълнението на класическа музика. Обичам да свиря също аржентинско танго, суинг, блус. Всяко ново предизвикателство приемам с любопитство и с интерес, защото обичам да експериментирам с инструмента си.


Какво ти дава музиката?

Музиката ми дава удовлетворение и утеха. Тя ме потапя в своя свят, който е безкрайно интересен.


Защо реши да започнеш да преподаваш музика?

Започнах в търсене на нещо ново. В момента това ми е любимото занимание. Да виждам как пред мен хората овладяват толкова труден инструмент и го правят с хъс. Това е удоволствие. Помагам им да се справят и постигаме добри резултати. Старая се да насърчавам хората и да ги запалвам още повече, понеже без огън в сърцето трудно може да се задържи интереса към този толкова труден за овладяване инструмент. Въпреки всичко на втори или трети урок вече свирим песнички и винаги сме “На границата на възможностите”. Найджъл Кенеди казва, че ако не се стремим да сме там непрекъснато няма смисъл да се занимаваме с цигулка въобще. Вярвам в това.


Кое е най-важното нещо за научаване в музиката?

Най-важното в музиката според мен е да имаш сетивност. За вятъра, природата, стихията, смразяващия лед на север, топлите вълни на морето, красотата, тишината. Да съумееш да предадеш на слушателя усещания и чувства чрез инструмента на който свириш е най-важното.


Какво е за теб RockSchool?

RockSchool за мен е любимо място пълно с приятели и позитивни хора влюбени в музиката.


Коя музика за теб е стойностна?

Стойностна е музиката, която вълнува.


Кое е най-екстравагантното нещо, което си слушал напоследък?

Мисля, че е онази песен - “Защото снощи правих кекс”.


Имаш ли мечта, свързана с музиката?

Имам доста желания свързани с музика, но се старая да си изпълнявам всяко от тях. Повечето са свързани с това да изсвиря дадено произведение.

 

Запиши своя час за индивидуален урок при Мирослав Стойчев още днес - попълни онлайн формата тук

 

Имаш въпрос? Попитай ни по всяко време на:

Затвори