Backstage: Филип Коларов

Освен, че е учител по бас в RockSchool, Филип Коларов свири и в три групи - Grimaze, Time Jugglers и Lucky Number Nick. Обиколил е Европа с турнета в Чехия, Германия, Унгария, България и т.н. Той силно подкрепя успеха на своите ученици и гледа да се съобразява с предпочитанията и музикалните им вкусове, а повече за музиката, свиренето и мечтите, може да откриеш в следното интервю:

Разкажи ни как се захвана с този инструмент и как се зароди любовта ти към музиката?

Любовта ми към музиката отдавна е съществувала още от малък, когато започнах уроци по пиано. Баба ми беше свирила в училищни хорове и реши да ми покаже основите на инструмента. Най-голям интерес обаче проявих към класическите рок банди като The Beatles, Led Zeppelin, и Queen. По-късно вече се заинтересувах и от по-тежки банди като Black Sabbath, Iron Maiden и Disturbed. Да се захвана с бас китарата беше доста спонтанно решение. Един ден, когато бях на 16г. реших, че искам да мога да изсвиря солото на “NIB” на Black Sabbath, и започнах да търся място, където да се уча. Един приятел, който ходеше на уроци по китара в RockSchool, ме доведе тук да пробвам и оттам тръгнаха нещата.

Какво най-много харесваш в бас китарата?

Най-много харесвам груува, който може да допринася към една песен. Въпреки, че рока и метъла са ми най-близки до сърцето, наскоро откривам и вдъхновение и от фънк музиката. Това е перфектен пример на как от груув може да изградиш един цял стил. Харесвам и плътността на инструмента. Ако слушаш песен без бас, особено ако е по-тежка, усещаш, че нещо липсва. Някак си тялото на парчето не е оформено както трябва.

Какви качества трябва да притежаваш, за да станеш добър музикант?

Ако иска човек да стане добър музикант, трябва да бъде фокусиран и да знае какви са му целите. Ако няма ясна цел, към която да се насочи, той ще остане на едно и също ниво. Щом започне да се съсредоточи върху това, което иска да постигне, стига да е търпелив, нищо не може да го спре.

Какви умения развиват учениците ти по време на твоите уроци?

Трябва да има максимален баланс между теория, упражнения и свирене на песни. Изучаването на парчета според мен е най-важното, тъй като всеки велик музикант до известна степен е бил повлиян от артистите, които идват преди него. Останалите неща вече са значителни да помогнат на човек да се развива технически и да разбере какво точно иска да каже един изпълнител с това, което свири.

С какво ти подпомага преподаването в RockSchool?

Преподаването ми носи голямо удоволствие, особено в тези моменти, когато виждам, че учениците започват да се справят с дадена задача, без да има нужда да им помагам. Това означава, че те постепенно наваксват в свиренето си и че усилията, които са вложили, започват да се отдават.

Свирил си в различни групи, с различни стилове. Какво ти допринесе това?

Допринесъл ми е доста обширно познание на различните стилове, особено в рок и метъл музиката. Дава една съвсем нова представа и за музиката като цяло, защото разбираш, че дори два стила, които на пръв поглед нямат много общо, реално могат да се окажат учудващо подобни откъм определени елементи. Това оказва и голям ефект върху композиране на авторска музика, тъй като един музикант изгражда собствен стил в зависимост от това, което е слушал и свирил до този момент.

Знаем, че пишеш много музика, какво те вдъхновява?

Вече не съм напълно сигурен какво ме вдъхновява. Може да се каже, че вече установените банди и изпълнители ме мотивират в определени посоки. В крайна сметка обаче, се стремя да пиша такава музика, която аз лично бих искал да слушам. Това трябва да е целта на всеки, който иска да пише авторска музика.

Има ли нещо, което още искаш да постигнеш?

Бих искал да открия нещо ново. През последния век са се оформили толкова много нови жанрове и стилове, че бихме си казали, че няма вече накъде. Според мен обаче музиката постепенно се развива, дори и да не е на “мейнстрийм” ниво и ще е голяма чест да допринасям към това развитие, ако имам възможност.

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close