Backstage: Петър Мизюрев

В RockSchool се стараем да предлагаме разнообразие откъм музикални инструменти, за да може всеки ученик да усети кое най-добре съответства с неговия вътрешен свят. Каква магия крие в себе си родопската гайда и какво я прави актуална наши дни можеш да разбереш от интервюто с нашия отдаден преподавател - Петър Мизюрев.

Разкажи ни за първия си допир с гайдата?

След първия ми урок си мислех, че е много трудно и че нищо няма да се получи, това не е за мен. Въпреки това много ми хареса и продължих с пълна сила, та така и до днес.

Каква е разликата между родопската каба гайда и джура гайда?

Разликата е голяма - родопската е с много по-нисък и плътен тембър, по-голяма е като размер, докато джурата е по-мъничка, по-писклива (с доста по-високи тонове). Също така стиловете на свирене са коренно различни, както и регионите, в който са разпространени.


Какво ти носи преподаването?

Удоволствие!


Какво е усещането да преподаваш и да наблюдаваш реакцията на хората, когато за пръв се докоснат до гайдата?

Усещането е страхотно, понеже виждам същата реакция в хората, както при мен, при първия досег с гайдата. Отначало изглежда много трудно и си мислиш,че няма да стане нищо. Но с постоянство и упражнения резултатът винаги е много задоволителен - за мен, че съм успял да им предам моите знания, а за учениците, че са го усвоили.


Какво поддържа жива фолклорната музика наши дни?

Традициите, българският дух и любовта към Родината. Също така в момента има “модерна” вълна да се ходи на народни танци, да се посещават събори, концерти и други мероприятия свързани с българското народно творчество, което е супер. По този начин фолклорът достига до все повече души и така се запазва.


Как се съчетават RockSchool и фолклорната музика?

Страхотно, все пак е училище за музика, където няма значение стилът.


Модерен фолклор или автентичен фолклор? За или против си модернизирането на фолклорното звученето?

Мисля, че фолклорът трябва да бъда автентичен, за да може да се предава през поколенията така, както е бил някога. По този начин се запазва оригиналността му и до наши дни. Не съм против модерното фолклорно звучене, но трябва да се набляга на автентичността.


Какво е общото между пожарната безопасност и гайдата?

Отдадеността, която е необходима към това, с което се занимаваш - трябва да “гориш” в него. Да си пожарникар не е професия, а призвание. Същото е и с гайдата.

 
Какво още искаш да постигнеш в музиката?

Да продължавам да се усъвършенствам и да се науча да свиря на поне още един музикален инструмент.

 

Затвори