Мисия “Доброволец”

Ние от RockSchool, освен музикална школа, сме и едно голямо задружно семейство, изградено от екип, учители и доброволци. Доброволческата ни програма обединява хора от различна възраст, занимания и професии, които са влюбени в музиката и искат тя да присъства по-силно в ежедневието им. С тази ни програма всеки има възможност да работи рамо до рамо с музиканти и меломани, както и да навлезе по-дълбоко в ежедневния работен процес, който се вихри в школата. Виж какво ни споделиха Борислава Йорданова и Лазарина Попова за себе си, музиката и за предизвикателството и призванието доброволец в RockSchool.

Представете се с няколко думи и ни разкажете с какво се занимавате.

Б.: Казвам се Борислава, на 20 години. Студентка съм в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” със специалност народно пеене.

Л.: Казвам се Лазарина и съм на 18 години. Ученичка съм в Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски”, но обичам да участвам и в много извънкласни дейности.

Защо и как решихте да станете доброволци в RockSchool?

Б.: Години наред минавах любопитно покрай RockSchool, чувайки барабаните отвътре, но нямах смелостта да вляза. Един ден видях пост във Facebook, че можеш да станеш доброволец и си казах "Това е!".

Л.: По случайност попаднах на обявата във Facebook и понеже двете ми най любими неща са музиката и това да помагам на хората - веднага се записах.

От колко време сте доброволци и какво ви задържа интереса?

Б.: Почти 2 години съм доброволец в RockSchool. Запознах се с адски много интересни хора, с които споделяме общи интереси. Днес са най-близкият ми кръг и не мога да си представя да не идвам в school-а. Винаги се случва нещо, затова няма как да скучаеш.

Л.: Доброволец съм почти 2 години в RockSchool. През тези 2 години се случиха интересни неща - запознах се с доста и различни хора, с които имаме много общи, но и различни неща помежду си и учим едни от други. Но най вече - хората в Rockschool станаха мое семейство и не мога да си представя да не идвам в школата.

Какво включват вашите задължения?

Б.: От посрещане на учениците, купуване на консумативи, до писане на статии за сайта на школата и работа с инструментите и техниката за подготвяне на репетиции.

Л.: Посрещаме и водим ученици по стаите, помагаме по време на концерти, включваме техниката по време на репетиции, ходим да купуваме консумативи и доста други задачки. 

Какво ви харесва да правите най-много? 

Б.: Може би най-много обичам да помагам за събития и концерти. Запознавам се с артисти, участвам в организацията и усещам цялата динамика на случващото се.

Л.: Най-много обичам да участвам в организацията на събитията или дори да организирам някое свое. Също и да помагам на рождени дни, обожавам да се занимавам с деца.

Разкажете ни забавна случка по време на доброволстването ви?

Б.: Само една?! Невъзможно. Но мога да кажа любимото ми нещо - да се съберем семейно в кухнята, да ядем всички заедно, да се смеем и шегуваме (какво е раждала тази кухня…) в промеждутъците от кръгли часове, когато започват да идват ученици. Или пък когато се съберем в The Stage, двора или другаде и си свирим и пеем заедно.

Л.: В RockSchool всеки ден има поне по няколко забавни случки. Най-забавните от тях се случват основно в нашата любима кухня, където всички се събираме да се смеем заедно и ядем. Някои от също забавните случки се случват и по време на рождените дни, когато излизаме да танцуваме на детски песнички, за да покажем на децата колко е забавно и да се отпуснат и да се забавляват.

Какво ви дава RockSchool освен музика и какво считате, че вие давате от себе си?

Б.: Освен много музика, RockSchool ми даде и ми дава възможности, емоции, уроци, опит и приятели. За това време се промених като човек и артист, тъй като идвам на уроци в школата. Научих се да поемам предизвикателства и изгради някои полезни качества в характера ми. Аз, от друга страна, давам душа, време и старание. Ако объркам нещо, то го правя с цялото си сърце. 

Л.: RockSchool ми дава много, не само музика, но и много възможности и житейски уроци. Пораснах много за времето си тук, станах по-отворена към хората и започнах да гледам от по-авантюристичния ъгъл на живота. RockSchool ми дава семейство и ме приема като човека, който съм и никой не се опитва да ме промени, в замяна аз отдавам времето и старанието си и помагам с каквото мога на това място и хората в него.

Бихте ли препоръчали на някого да стане доброволец и защо? 

Б.: Да, бих. На хора, които искат да дадат частичка от себе си, и които обожават музиката (защото в RockSchool никога не е тихо). Ще внесат малко красив шум в живота си. 

Л.: Едно голямо ДА със светещи букви. Препоръчвам на хората, които обичат музиката и искат да допринесат за развитието на RockSchool към по-добро място, както и да бъдат част от това семейство.

Доброволствате ли и на други места?

Б.: За жалост, не. Помагала съм за събития и статии на други места, но не мога да кажа, че съм била доброволец. Това значи пълна отдаденост за мен.

Л.: Участвала съм и участвам в много и различни инициативи - била съм част от организация, която провежда концерти и събития, дори ръководих собствен благотворителен концерт. Била съм доброволец на няколко фестивали, както и на няколко спортни мероприятия. Да бъда доброволец ми носи радост, а да помагам на другите ми е като цел в живота. 

Как бихте описали преживяването си в RockSchool с три думи?

Б.: Малко са, но ще опитам! Вдъхновение, вълнение и любов.

Л.: Трудна работа само с три - семейство, вдъхновение, щастие.

 

Затвори