Музиката развива способността ми да творя - Светла Манолова

Светла е ученик по китара и пеене в RockSchool от няколко години. Това, което я влюбва силно в музиката е нейната способност да установиш вътрешен диалог със себе си. Диалог, който ти позволява да се опознаеш по-добре и да разшириш въображението си в разнообразни посоки. Стойностната музика е тази, която носи двоен смисъл, от една страна – за теб самия и твоите преживявания, а от друга – за хората около теб. По този начин музиката задава и отговаря на екзистенциални въпроси и това и качество е уникално.

Какво за теб е музиката?
За мен музиката е най-вече начин, по който да изразяваш себе си. Това може да стане чрез всички стилове, поне аз лично не се стремя да се ограничавам с един стил. Да си изразиш емоцията, настроението, това което чувстваш е доста обогатяващо!

Ти имаш ли мечта свързана с музиката?
Да си имам група от хора, с която да се събирам и да свирим неща, които на всички ни харесват. Даже може и авторски песни да си имаме и развиваме. Това ще бъде супер - да си имаме група която се събира от време на време и твори.

Какво най-обичаш да свириш?
Зависи в какво настроение съм и в какъв период съм – разнообразни неща!

Как се чувстваш когато свириш на сцена?
Сега се чувствам доста по-уверена спрямо първия момент, в който се качих на сцена. Имам по-голямо желание да го правя и ми е по-забавно. Като се събират групите се запознаваш с различни хора и те често са доста свестни хора. Много е забавно и обогатяващо – да ходиш на уроци, да репетираш, да свириш на концерти. 

Откриваш ли някакви други качества, които развиваш в себе си от изпълнението ти на сцена?
Лично аз имам чувството, че се развива артистичната ми страна, развива се способността ми да творя и с това и самото въображение.

Какво искаш да предадеш на света с твоята музика?
Бих искала да предам някакви ценности, които са важни за мен, нещо което има значение за мен и което мисля че ще се отнесе и до други хора. Може и да не е нещо голямо, но е важно да е нещо, с което хората могат да се свържат, с което да могат да се идентифицират и открият.

Какви ценности са важни за теб?
Много важна е честността и да се изразяваш пред хората такъв какъвто си, без да се криеш и потискаш себе си. Най-вече за това музиката ми харесва много, понеже за мен сякаш няма място за лъжа в нея или ако има – веднага си проличава фалшивото.

Ако можеше да промениш едно нещо в света в който живеем какво би променила?
Доста неща! На първо място - манталитетът, който се е създал в хората напоследък. Няма никаква солидарност и чрез технологиите се изключваш все повече от света - просто ставаш много безчувствен и се отстраняваш от нещата. Тази безчувственост и манталитет бих променила. 

Какво за теб е Rockschool и какво е нещото, което най-много обичаш в това място?
За мен RockSchool е едно място, в което мога да си почина психически от всичко напрягащо. Мога да забравя поне за един-два часа за нещата, които ме притесняват, отговорностите и задълженията за деня и да се отпусна, за да си посвиря. Така човек се забавлява и същевременно развива по един нетипичен и нестандартен начин. Много ми харесва атмосферата тук.

Смяташ ли че уроците помагат на един човек, който иска да се развива музикално, по-бързо да напредва?
Да принципно уроците в рок училището помагат много. Защото, както се знае, може и чрез Интернет да се учиш и да достигнеш до безгранична информация, но няма ли някой учител, който да работи с теб директно – не е същото. Учителят следи развитието ти, познава характера ти, води уроците спрямо твоите интереси и може да поправи грешки, които ти не забелязваш. За мен лично е по-добре да работя с хора.

Как ти се струва българската музикална сцена в момента?
По отношение на поп музиката - дори да е била добре в някакъв момент, то сега ми се струва, че по никакъв начин не се развива, не е нищо особено и даже ритъмът е един и същ. Текстовете се приближават достатъчно по смисъл и в един момент не можеш да различиш песните. По медиите най-вече се пропагандира чалга културата и при поп-фолка е същото горе-долу.  Аз лично ходя на концерти в Grindhouse. На такива места даже съм слушала RockSchool банди. Такива клубове и неизвестни места ми харесват  повече, тъй като групите и музиката се отличават и са по-интересни. Дори и на такива концерти можеш да видиш еднотипна музика, но винаги има групи, които се отличават, много са добри и правят разликата. Това ми харесва – да си открия такива банди.

Коя музика ти би определила като стойностна?
Бих казала, че за мен стойностна музика, е тази, в която намираш смисъл в текста - приляга ти, става вътрешен диалог със самия теб или с това, което преживяваш.

Кои са ти любимите български банди?
Simai, Grimaze, D2, Б.Т.Р, от българските банди тези ми харесват много

Кои са ти любимите изпълнители въобще?
Аз имах един доста разпален период с Nirvana . Arctic Monkeys ми харесват също. Певци харесвам много, например – Adele. Харесвам начина, по който пее понеже има много хубав глас. Напоследък също много си харесах System of a Down, заслушах се в Avenged Sevenfold и да - честно казано в момента съм на такава вълна.

Ако има една песен, която толкова много ти харесва, че би искала ти да си създала - коя би била?
В момента, това за което се сещам е Afterlife на Avenged Sevenfold.

Промени ли се нещо в теб от както започна да се занимаваш с музика?
Да, имам чувството, че станах някак си по-самоуверена и повече се насочих към себе си чрез изкуство. По този начин се опознах повече и вече знам какво точно харесвам, какво точно искам.

Има ли нещо, което би променила в българската сцена и музикантско общество? 
Да, бих ги посъветвала, да има повече смисъл в това, което правят и за което пишат. Според мен те правят музика първо за слава и второ за пари, защото ако ти наистина не се интересуваше от това как ще изглеждаш пред другите нямаше да е по никакъв начин да излезе същото. Важното е на теб да ти харесва, за това според мен повечето българска музика звучи и изглежда изкуствено.

Кога едно изкуство не е изкуствено?
Когато за теб конкретно има силен екзистенциален смисъл, когато ти влагаш някаква реална емоция в него, някаква силна мисъл, когато на теб ти пука за и те интересува истински. Тогава ти наистина искаш да стане нещо яко и реално, според мен тогава се усеща, че е истинско.

Мислиш ли че всеки човек си заслужава да се занимава с музика?
Както се казва - всеки идва с интересите си. Според мен това е доста добро начало дори да не продължиш да се занимаваш с музика, а просто да го имаш като опит. В крайна сметка ти наистина ще започнеш да слушаш повече музика, ако почнеш да се занимаваш със свирене. Ще се открие един нов свят пред теб и ще станеш по любопитен към света.

Каква мислиш, че е формулата един човек да сбъдва мечтите си?
Да имаш план и да гледаш напред. Планът е възможно да се измени, но все пак е важно да има виждане как биха станали нещата и наистина да се опитва, защото никога не е казано, че ще стане от първия път - проба, грешка и вяра.

Продукция: Мелина и Неди
Текстова обработка: Роси
Координация и редакция: Дицата

Затвори