Sofar вече и в София!

Какво е Sofar?
Различен и интересен начин за съпреживяване на живата музика! Sofar възниква в Лондон през 2010 година с основната цел да събере на едно място изпълнители и любители на музиката. Започва от Лондон, но успешно се разпространява в Париж, Ню Йорк, Сидни, Сеул, за да достигне днес зашеметяващата цифра от 319 градове из целия свят, между които от съвсем скоро е и София!

Как аз научих за Sofar?
От мой приятел – музикант, който с бандата си Hnry Flwr участва в събитие на Sofar в Ню Йорк. За проектите на моя приятел – Hnry Flwr и Odysseus Finn (които бяха в България по моя покана през миналата година) бих могла да разкажа някой следващ път.

Първото издание на Sofar Sounds Sofia беше през Януари тази година, а вторият концерт, на който и аз имах щастието да присъствам, беше Февруари, с участието на Рут Колева, Петко Славов и Мила Роберт.

Когато разбрах, че Sofar е вече и в София, не се поколебах и веднага се записах на сайта им за гост. Седмица преди събитието получих имейл, че съм включена в гостите. Може да доведеш и приятел със себе си. Мястото на събитието става известно деня преди концерта.  А къде е концертът? Може да е твоят апартамент или къща, покрив на някоя сграда, офис, всяко едно интересно място, предполагащо интимна обстановка и близка връзка между изпълнител и публика. Музикантите се разбират в деня на концерта. Защо? Предоставя се равен старт за всички изпълнители, известни или започващи своята музикална кариера. Така че, тези от вас, които са музиканти и имат банда и създават авторска музика може да заявят участие, като изпратят свое изпълнение.  Освен авторска музика, изискването е обичайните музикални инструменти, които използваш да ги замениш с по-тихи – електрическите с акустични, барабаните с друг вид перкусии, а усилвателите да са малки и преносими.

Ето че идва и самото събитие, което обикновено започва около 18:00 часа, посрещат те прекрасните и усмихнати домакини, сядаш възможно най-близо до музикантите и концертът започва. Попадаш в един различен свят, в който музиката е преди всичко и не мислиш за друго освен за това, което се случва около теб. Сякаш група хора са се събрали на парти, някой взима китарата и започва да пее, глъчката затихва и се съсредоточаваш в случващото се. Но като всички хубави неща и това има край, освен ако не решиш отново да се запишеш за гост или пък за домакин, за да пренесеш магията на живата музика в дома си или за участник, ако си музикант. Или пък, ако просто обичаш много музика, знаеш интересни места, искаш да промотираш нови изпълнители или да се запознаеш с широко-скроени хора, свържи се със Sofar и стани част от тази магия.

Sofar: https://www.sofarsounds.com/

Автор: Илиана Илиева, доброволец към Rock School

Затвори