Запази Урок
Работни Позиции

Събитията от рок сцената, които ни влязоха под кожата през 2022

През изминалата година светът на рока не беше разтърсен от нещо колосално и неповторимо. Сцената все още се връща към обичайното си темпо, но 2022 г. ни държеше вдъхновени и нащрек за всичко ново от музиката в по-тежките жанрове. В следващите редове си припомняме, че рок музиката през 2022 г. беше абсолютно alive and kicking.


Януари започна с колаборацията на китаристката Нита Щраус и Дейвид Дреймън от Disturbed, която оглави чарта на Billboard зa мейнстрим рок. С парчето „Dead Inside“ китаристката стана първата жена начело на тази класация за последните 30 години. Рок музикантите са хора на крайностите, така че не сме изненадани, че през 2022 г. те продължиха да се драпат по темата за Covid-19. Ветеранът Нийл Янг свали целия си каталог от Spotify, заради подкрепата на платформата към подкастъра Джо Роган. 


През февруари поп звездата Doja Cat ни изненада с приятен кавър на „Celebrity Skin“ на Къртни Лав и така дебютира в редица щатски рок класации. Още един поп хамелеон се намърда в рок чартовете, а именно Machine Gun Kelly с парчето „Emo Girl“. Най-значими през месеца останаха “Requiem” – четиринадесетия албум на Korn и „Black Summer”, първи сингъл на Red Hot Chili Peppers за последните пет години. Всичко ново е добре забравено старо, затова през пролет 2022 г. легендарният трак на Nirvana “Something In The Way” заживя втори живот след появата си в саундтрака на „The Batman”.


През 2022 г. изгубихме Тейлър Хокинс, знаковият барабанист на Foo Fighters. Броени седмици след смъртта му, бандата спечели всички три награди в рок категориите на Grammy. През април RHCP оглавиха Billboard 200 с „Unlimited Love”, албумът, за който ни загатнаха през февруари и който бележи завръщането на култовия китарист Джон Фрушанте.


През годината видяхме завръщането на още много любими музиканти от близкото минало. Тийн иконата Аврил Лавин пусна нов албум, продуциран от Травис Баркър. My Chemical Romance пуснаха първото си парче от осем години насам, а след епична 13 годишна пауза се завърнаха и прогърите от Porcupine Tree. Том Делонг отново се оказа в Blink 182. Групата обяви риюниън албум, а билетите за турнето им достигнаха космически суми. През септември Ози Озбърн също се разписа с нова тава, на име “Patient”. За добро или за лошо, през ноември се появи и нов албум на Nickelback. 


Най-паметното събитие за нашата си родна сцена е безспорно пловдивския Hills of Rock 2022 г. За пръв път на родна земя видяхме Slipknot, които само няколко месеца по-късно издадоха седмия си студиен албум “The End, So Far”. Не по-малко паметни бяха изпълненията на мракобесниците Mercyful Fate, безбожните Behemoth и комичните Sabaton. Чест прави на Hills of Rock, че за пореден път дадоха поле за изява на редица съвременни български банди, които си струва да бъдат подкрепени. Сред тях наши безспорни фаворити са Maze Hunters, Dumbfound, Deadscape и Hellion Stone.


С изминаването на 2022 г. затваряме още една страница от нашия рок дневник, изпълнена с музикални преживявания. Използваме все още спокойните януарски дни, за да сменим струните, да настроим кожите на барабаните и да загреем гласове за още от любимата музика. В RockSchool не обичаме да сме само наблюдатели на сцената, затова се чувстваме готови за много концерти, записи и албуми. Без значение колко репетиции ще са необходими. 


Ще се видим в мошпита.

 

Автор на корица: Freepik

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close