“Виждам чрез Музика” - Въпроси и Отговори

Проведохме първата онлайн среща за новото издание на “Виждам чрез музика”. В тази статия включваме всички полезни въпроси и отговори от събитието, като регулярно ще добавяме допълнителни въпроси на участници и техните родители, заедно с нашите отговори. Припомняме, че може да кандидатствате за стипендия във второто издание на проекта до 31-ви март на: https://seemusic.org/bg/

Няколко думи за проекта: “Виждам чрез музика” е програма за адаптирано музикално образование на незрящи деца и младежи. С нея RockSchool стана победител в “ПРОМЯНАТА 2018/2019” -  най-голямата социално отговорна инициатива на “Нова Броудкастинг Груп” и фондация “Reach 4 Change”. Проект “Виждам чрез музика” печели и наградата на Европейския парламент за Европейски Гражданин за 2020г. В периода 2019-2020 година реализирахме първата си стипендиантска програма, в която 19 незрящи деца и младежи взеха участие. Повече за резултати от първото издание може да намерите на този линк

Необходимо ли да е имам музикален опит, за да кандидатствам за стипендия?

Не, музикален опит не е необходим. В RockSchool имаме ученици на всякакво ниво на напредналост и голяма част от тях са започнали при нас без никакъв предишен опит. 

Не живея в София или Варна. Мога ли да участвам?

Да. В RockSchool даваме онлайн музикални уроци много преди това да стане честа практика (заради пандемията). Напълно сме готови да преподаваме на всеки, който няма възможност да ни посещава на място или не живее в София или Варна. 

Какво се случва, ако получа стипендия, но влезем в нова карантина?

В такъв случай, всички уроци преминават онлайн и си продължават по график. 

Кога ще започне стипендиантската програма?

Конкурсът за кандидатстване е отворен до 31-ви март. Запазваме си правото да го удължим при необходимост, но целта ни е да изберем новите ни стипендианти и да започнем с уроците до средата на месец април.

Колко време продължава обучението и какво се случва, ако не успея в този период да взема всички предвидени уроци?

Обучението е интензивно и продължава до 6 месеца (зависи от програмата, която подготвим с всеки стипендиант). При уважителни причини сме склонни да удължим периода за получаване на всички уроци. 

Какъв подход се използва за работа с незрящи ученици?

Отговорът тук е - индивидуален. През първата ни стипендиантска програма осъзнахме, че незрящите са като всички останали наши ученици - всеки изисква различен подход, с който да се постигнат оптимални резултати в неговото обучение. Всичко зависи от инструмента, нивото на напредналост, начина на обучение (дали се използват допълнителни приложения) и разбира се, личната мотивация на ученика.

Мога ли да взема 3 урока в един ден?

Да. За нас няма значение с какъв интензитет получавате своите уроци. Може и да вземете 5 за ден, ако се чувствате добре с това. Разбира се, това трябва да е съгласувано с преподавателя и да е в рамките на личния комфорт. 

Какви други възможности се предлагат в програмата?

По време на самата програма ще запишем в професионално звукозаписно студио песен и видео с всеки ученик. Стимулираме учениците ни да пробват комбинация от уроци. Например - китара, композиране, songwriting. Така те ще разширят своя спектър. В момента не можем да организираме концерти, но когато можем - всеки, който се подготви може да стъпи на сцена. В първото ни издание двама стипендианти го направиха.

Кандидатствай за музикална стипендия или сподели възможността със свой близък: https://seemusic.org/bg/ . Крайният срок е 31-ви март.

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close