Музикалните уроци и репетициите помагат на музикантите да се развиват по-бързо - Йордан ТодоровЙордан е ученик и родител на ученик в RockSchool. Запалва се по барабаните, докато присъства на часовете на дъщеря си Теди и започва уроци по барабани паралелно с нея. Именно връзката „баща-дъщеря“ е основната причина и двамата да нагазят в дълбоки музикални води и да решат, че барабаните са общият им инструмент. Заниманията с музика ги сближават и сега те имат свое специално място и занимания за няколко часа в седмицата – уроците по барабани в RockSchool.

Какво е за теб музиката?
Всичко свързано с рок музика е супер! Не е единственото нещо, което да ми е определящо в живота, но е важно нещо, което е значима част от ежедневието ми. Като цяло музиката е нещо много хубаво, което в различни периоди от живота дава различни неща и опит.

Мислиш ли, че музиката прави света и хората по-добри?
Да, в голяма степен! Но, пак казвам, че това да бъдем добри не зависи пряко от това каква музика слушаме, просто има много други фактори.

А свиренето на музика?
Свирене на музика практикувам от доста скоро, в интерес на истината от около два месеца. Не съм имал амбицията да ставам музикант, правя го, защото ме кефи. Първоначално исках да запиша дъщеря ми Теди на уроци при мой близък приятел, който преподава ударни в RockSchool. Идеята бе с нея да си имаме време, което да прекарваме заедно и второ, да се виждаме по-често с мой много близък приятел. Има и още нещо, урокът ми дава един час, в който мога да постигна нещо, което винаги съм мечтал – да свиря на барабани. Може би малко късно се сетих, но пък се забавлявам страхотно и имам чувството, че се развивам.

А промени ли се нещо в теб откакто се занимаваш с музика?
Да, защото сега чувам и усещам музиката малко по-различно, начинът на виждане на музиката, която чуваш около себе си и когато знаеш какво точно седи зад това. Доста интересно чувство в интерес на истината, защото преди това слушаш парчетата, но не си даваш сметка всъщност какъв труд седи зад това нещо. Това, че започнах да свиря на барабани ми повиши мнението за музиката и музикантите като цяло.

Вие с дъщеря ти и двамата ходите на уроци...
...Да!

Това нещо как решихте да го правите?
В интерес на истината стана супер случайно. Аз познавам моя учител - Дицата - от много години – още от студентските славни години, работихме по различни проекти. Чухме се по някакъв повод и се видяхме. Той ми каза, че е започнал работа в RockSchool и просто подхвърли идеята да дойдем и да видим как е. На мен много ми допадна като възможност за малката. В началото не предполагах, че и аз ще се включа и като цяло идеята беше тя да бъде основният ученик на Дицата, но при идването на първия урок той каза “Сядай!” и аз седнах и продължихме... първоначално двамата, а сега той преподава и на мен отделно.

Смяташ ли, че уроците помагат на един човек, който иска да се развива музикално, да напредва по-бързо?
Да! Категорично, мисля, че да! Допълвам – и репетициите! Все пак тук работят хора, които имат музикален опит, образование и са се докосвали до музиката директно. Техните истории, уроци и обяснения са много по-близки до реалността, отколкото някое видео в интернет. Начинът, по който според мен се случват нещата в училището е на много по-високо ниво. И от гледна точка на бързина – със сигурност би трябвало да напредваш по-бързо, когато имаш директно отношение с учител.

Ти забелязваш ли нещо да се е променило в детето ти откакто се занимава с музика?
Като че ли слушаме повече музика в момента, отколкото преди. Определено идва с голямо желание и се кефи на това, което се случва в школата. Някак стана част от рутината да идваме в неделя тук и да прекарваме един час. Барабаните като инструмент са нещо много ценно. Ритъмът, който те дават го има навсякъде около нас. От движението около нас може да бъде изведен ритъм, а това означава, че ставаш любопитен за това как работят нещата наоколо. Ще ми се тя да има силно чувство за ритъм, което не съм сигурен, че можеш да научиш толкова просто, но със сигурност ще ѝ помогне в живота.

Какво за теб е RockSchool и какво е нещото, което най-много ти харесва на това място?
Честно казано, всичко ми харесва. Много различно място, много готини хора и от бизнес гледна точка е много добре построено и развито. Много ми харесва, че има толкова внимание към детайла, има толкова много неща наоколо, които предизвикват вниманието ти и към музиката, и към ценностите на рок музиката основно. Има наистина много добро оборудване в технически план. На много професионално ниво са всички хора, които съм срещал в RockSchool като учители и изобщо като персонал. И най-важното е, че всички са с много сходен профил като характер, много усмихнати и много supportive спрямо всеки.

Какво за теб прави една музика стойностна?
Стойностна музика, ако говорим от гледна точка на рок музиката, за съжаление в момента не виждам много. Добри нови изпълнители и нови групи не откривам, някакси тази музика е малко спряла. Последните албуми, дори на много големи банди, бих казал, че са на посредствено ниво. Явно в момента има някакъв лимит от възможностти, който е достигнат и има необходимост от революционна промяна в музиката. Наистина няма стойностно нещо, което да ми е направило впечатление през последните 3 - 4 години.

А все пак има ли някакви български банди, които ти харесват?
О, много български банди ми харесват, това, което направиха наскоро Odd Crew и D2 на връх Мусала беше много яко. Харесва ми като цяло това, че в последните десетина години повечето и големи, и по-малки групи се стараят да бъдат на доста високо ниво, което е супер.

Как според теб може да се подобри музикалната сцена в България?
Както и в целия свят, така и тук това е основен проблем – изхранването чрез музика, музиката като професионално занимание. Ако има и възможност хората да започнат да си купуват музиката, която слушат по един или друг начин, това със сигурност ще добринесе за развитието на самите музиканти. Те ще се чувстват по-добре, по-спокойно ще работят от финансова гледна точка и ще могат да правят музика, а не бизнес.

Ходиш ли по концерти?
Много ходих, напоследък поспрях, защото започнах да повтарям групите и не виждам нищо ново. Цените на билетите понякога са убийствено високи, така че пропускам, когато не ми е „must” ситуацията.

Добре, а кой беше последния концерт на който много се изкефи и много ти е харесало?
Изпълнението на Offspring, не миналото, а по-миналото лято, което беше феноменално. Много ми хареса и концертът, който музикантите от Queen направиха преди няколко месеца, въпреки че никой не може да замени Фреди Меркюри.

Има ли песен, с която свързваш детството си?
Ако говорим за рок – свързвам го с WASP – “I wanna be somebody”.

Имаш ли някаква мечта, свързана с музиката?
Бих искал да се запозная с James Hetfeild от Metallica. Той днес има рожден ден, между другото. Това ми е музикалната мечта.

Според теб, какви качества са нужни, за да може музиката на един музикант да достигне до повече хора?
Трябва да прави качествен рок, защото това е най-слушаната музика! И то, според мен, трябва да го прави или с много голямо постоянство, тип групи като AC/DC да речем, които не спират с десетилетия, или трябва да си специален и блеснеш с нова идея.

Какво е това в рок музиката, което те грабва най-много?
Баща ми също е голям почитател на рок музика. Това тяхно поколение свързва музиката с тип свобода, с начин да изразиш позицията си, което е много силно като послание! Голяма част от по-големите и мащабни събития, които са се случвали, са повлични от рок музиката, със сигурност. Това е музика с позиция, а не музика единствено за забавление.

Има ли някакви изпълнители, не mainstream, които ти мислиш, че не ги знаем, но би искал повече хора да достигнат до тях?
Честно казано, трудно ми е да се сетя на prima vista нещо конкретно, но това, което ми се струва, че може да съживи нещата и да направи нещата по-добри е млади групи и изпълнитеи, които имат потенциал, да бъдат подкрепяни от по-големите такива. Хубаво е, че в RockSchool съдействате в тази посока, но нека и други банди и места вземат пример.

Какво мислиш за тази тенденция с tribute бандите, които са толкова модерни и в момента доста клубове отказват участие на банди, които имат авторска музика, за да има tribute банди?
Честно казано, не съм ходил на нито един от тези концерти, дори гледам, че е много популярна българската tribute банда на Metallica. За мен tribute бандите не са толкова атрактивни. Със сигурност, за да привлекат публика е готино да свирят някакви кавъри, но не сетът да бъде пълен с кавъри. Да правиш само tribute музика, без да влагаш нещо в нея е кофти и безлично.

Ако правиш своя музика, какво би искал да предадеш с нея?
Забава и усмивки! В крайна сметка на музиката една от основните й цели е да бъде забавна. Харесва ми това, което правите – и уроци, и концерти, репетиционната е върха! Надявам се да продължите да го правите, все по-успешно и все по-гладко... и с повече забавление и усмивки.

Общо изпълнение на Данчо и Теди:

Продукция: Неди и Мелина

03.09.2016
RockSchool София

Затвори